пʼятницю

 

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

        Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом − звернути увагу суспільства на цю проблему. Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, яка була задумана весною 1991 року. Її ідея належить художнику Франку Муру. Проект «Червона стрічка»  символ співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу.

Синдром набутого імунодефіциту людини (СНІД) – це вкрай небезпечне інфекційне захворювання, що протікає з поступовим руйнуванням імунної системи. Збудником є вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).

ВІЛ-інфекція, як і раніше, є однією з найбільших проблем охорони здоров’я. Це пов’язано з продовженням зростання поширеності ВІЛ-інфекції, важким перебігом, великими економічними витратами та іншими факторами, що характеризують високу соціальну значущість цього захворювання.

На сьогодні єдиним дієвим засобом боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу та її наслідками є профілактика захворювання, яка спрямована на попередження передачі вірусу імунодефіциту від інфікованої людини до здорової.

Найбільш поширеними шляхами передачі інфекціє є статевий, парентеральний (ін’єкційний та інструментальний), вертикальний ( від ВІЛ-інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів, при грудному вигодовуванні).

Слід пам’ятати, що ВІЛ-інфекція не передається:

контактно-побутовим шляхом (через спільний посуд, постільну білизну, при рукопотисканні, обіймах, в громадському транспорті тощо);

через повітря під час кашлю або чхання;

через слину, сльози, піт;

через воду або їжу;

через тварин, при укусах комах тощо.

            Як зменшити ризик зараження ВІЛ-інфекцією?

Всі люди повинні мати основи знань як захистити себе, своїх партнерів, свою сім’ю від ВІЛ-інфекції. Ці знання складають основу нормальних повсякденних соціальних контактів з ВІЛ-інфікованими та хворими на СНІД.

НЕОБХІДНО:

–  утримуватися  від  статевих  контактів  з  випадковими партнерами

і   особами, які вживають наркотичні засоби;

    –  виключити вживання ін’єкційних наркотичних засобів;

–  донорам крові, органів і тканин перевірятись на наявність антитіл до   

 ВІЛ-інфекції;

    – обережно ставитися до проведення певних косметичних процедур з можливим пошкодженням шкірних і слизових оболонок (манікюр, педикюр, гоління, татуювання тощо);

     – використовувати індивідуальні засоби особистої гігієни (засоби для гоління, зубні щітки, ножиці );

      – використовувати індивідуальні засоби захисту (рукавички, халати тощо) при роботі з біологічними рідинами і інструментарієм;

      –  вагітним жінкам необхідно обов’язково обстежуватись на ВІЛ/СНІД.   

Незважаючи на успіхи медицини, ВІЛ/СНІД все ще залишається невиліковною хворобою. Сьогодні ВІЛ - це не вирок. Люди, які живуть з вірусом імунодефіциту, можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Достатньо вчасно вживати ліки. Завдяки успішним державним закупівлям через міжнародні організації, Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ антиретровірусноютерапією (АРТ). Якщо ВІЛ-інфекція діагностується вчасно, відразу розпочинається АРТ і надається необхідне лікування пацієнту, а відтак людині гарантується якісне та повноцінне життя.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом - це важлива нагода для підняття поінформованості молоді, широких верств населення про проблеми ВІЛ/СНІДу, проблеми людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, звільнення від наркотичної та алкогольної залежності.

Необхідно завжди пам’ятати і знати, що значно простіше уникнути ВІЛ-інфікування, ніж вилікувати СНІД.


 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар